Houtworm in brandhout

De meeste zeggen dat houtworm uit haardhout (het is overigens voornamelijk Essen hout) zich niet of slecht nestelt in een droog en warm huis. Maar aangezien een groot deel van mijn huis houtskeletbouw is wil ik het wel even zeker weten. Het hout dat we gebruiken is vaak op diverse manieren bij elkaar gesprokkeld en verdwijnt vaak niet voor niets in de kachel. Stammetjes van diverse houtsoorten uit de tuin, gedroogd en gekloofd hout . Bij brandhout kunt u het natuurlijk verwachten.


Dat is dood hout dat rechtstreeks uit de natuur komt, maar ook nieuw parket kan soms houtworm bevatten, net als oudere antieke meubelstukken.

Sommige soorten leven van het hout zelf. Een leverancier van gedroogd eiken haardhout ontvangt klachten over de aanwezigheid van houtworm in een aantal geleverde partijen. De meest bekende zijn de verschillende boktorren en de . Niemand wil natuurlijk langs deze weg zijn eigen woning besmetten en de partijen worden geweigerd.


Een aantal stukken van het haardhout worden aan SHR voorgelegd om uit te . Nu zag ik laatst een hele zwerm bij het hout. Net heb ik het nader bekeken, en blijken er vele gaatjes en boormeel aanwezig te zijn in het haardhout (ligt buiten). Zat de aantasting al in het hout, of zijn ze net .

Hoe bestrijd ik houtworm het beste. Zachthout soorten kan je beter geen jaren opslaan daar de houtworm en boktor hierin anders flink tekeer kunnen gaan en als het niet droog genoeg ligt vreten de schimmels ook nog een deel voor je op. Zelfs het spinthout van eiken is zeer gevoelig voor houtvraat door deze kleine knagers.


Haardhout dat verkregen is uit de natuur, heeft de kans dat er nog ongedierte in zit. Ongedierte, zoals houtworm , kunnen voor grote schade zorgen aan uw huis. Tevens heeft haardhout dat te lang vochtig bewaard is geweest, de kans dat het uiteindelijk gaat schimmelen. Met ovengedroogd haardhout hoeft u niet bang te . Maar ook in kelders, zolders, kerken, brandhout opslag in leegstaande gebouwen enz. Het is bijzonder gevaarlijk wanneer dragende balken besmet zijn.


Een houtworm plaag blijft vaak jaren onopgemerkt. De door hun ontstane gaten verzwakken de draagkracht en substantie van het hout. Meestal ontdekken mensen de rode boktor in brandhout voor hun open haard. De rode boktor is door de warmte in huis uit het hout gekomen.


U moet, als u dit ongedierte aantreft, de rode boktor bestrijden, omdat deze, zoals we hierboven al hebben aangegeven, zeer schadelijk kan zijn voor uw huis en de meubels in uw. Wij zijn net haardhout in de schuur aan het opslaan (goed droog) om komende winter te stoken. En loopt de schuur gevaar?


Houtworm herkennen: hoe doet u dat?

Denkt u dat u last hebt van houtworm of houtwormkevers en wilt u houtwormen herkennen en bestrijden? Hoe lang kan je brandhout bewaren? Dat is volledig afhankelijk van de kwaliteit van de opslag. Als het hout goed verlucht en beschut wordt opgeslagen kan dit meer dan jaar bewaard blijven, t. Wij raden aan om een houtvoorraad van jaar aan te . Hou dat besmet is met houtwormen heeft namelijk altijd gaatjes (tot mm) in zich. Van larven die zich hebben ingevreten en van volwassen kevers die zich hebben uitgevreten.


Gebruik bovendien nooit hout waar nog boombast. Petroleum helpt ook goed tegen houtworm. Met Dieselolie gaat het ook goe maar petroleum schijnt beter (of slechter) te zijn. Dus as het effe kan petroleum op de kop zien te tikken.


Zelf de Tor met succes bestreden door een vloeistofvernevelaar op de luchtdtrukspuit te vullen met petroleum. Drie keer een pallet ovengedroogd essenhout besteld. Ik heb zelf ervaring met Haardhout. Mooie blokken van gelijk formaat (en lengte), bezorging keurig op tijd en op verzoek achterom afgeleverd.


Daarnaast ook wel eens besteld bij Kachelbrandstoffen. Zij zijn goedkoper maar de blokken zijn wel . De heer Sloet gooit nog wat houtblokken in zijn kachel. We staan in de kelder van zijn omvangrijke landhuis, dat hij verwarmt met. Nat hout binnen bewaren, geeft schimmel en kans op houtwormen die ook de rest van uw huis lekker vinden. De houtworm zelf is eigenlijk een larve, de larve van een houtkever.


Er zijn verschillende soorten houtwormen. Soorten die van nat hout leven, zoals bomen bijvoorbeel en houtwormen die op droog hout . Dit geldt vooral voor hout dat lange tijd in een vochtige ruimte heeft gelegen. Controleer nieuwe aankopen, klus- of brandhout op aantasting.


Herken de houtworm De aanwezigheid van houtworm herkent u aan gaatjes in het hout en vers boormeel. Boormeel zijn de uitwerpselen .

Reacties

Populaire posts van deze blog

Rapid pane dubbel glas

Gordijnrails schuine wand

Lood aanbrengen in bestaande gevel