Stopcontact aansluiten draden

U heeft de draden correct aangesloten, de spanning getest en het afdekraam gemonteerd. U kunt nu een stekker in het nieuwe stopcontact plaatsen. Heeft u verder nog vragen over een stopcontact aansluiten of wenst u graag meer informatie over deze klus?


Bij een verbouwing wil je vaak ook de elektriciteitsleidingen, lichtschakelaars en stopcontacten verplaatsen of uitbreiden. Verbind met lasklemmen alle blauwe draden van de lampen en bruine draad uit de schakelaar met de reeds aanwezige blauwe en bruine installatiedraden. Stopcontact en schakelaar aansluiten.

Demonteer de nieuwe schakelaar of stopcontact. Bepaal de benodigde lengte van de draden. Fabian, medewerker van Hornbach, vertelt je hoe je veilig een stopcontact kunt aansluiten.


Een stopcontact , of ook wel. Steek de draden in de daarvoor bestemde openingen van het stopcontact of de schakelaar en controleer of ze goed vastgeklemd zitten. Mocht er een elektra doos aanwezig zijn om uw stopcontact te monteren, dan is dit een makkelijk uitgangspunt.


Anders is het nodig om de nieuwe bedrading aan te brengen. Hierbij moet je dan wel na gaan of je een inbouw stopcontact wilt en kunt maken, of dat een .

Hieronder een overzicht van de verschillende kleuren van elektra bedrading en kabels. De draadkleuren die je tegenkomt bij stopcontacten , schakelaars en lampen zijn niet altijd hetzelde in aantal. Schakelaars bijvoorbeeld weer met enkel een fase en . Bovenaanzicht van het stopcontact. Wat komt er kijken bij een stopcontact aansluiten of een wandcontactdoos aansluiten ? Deze bind je vast aan het oog van de trekveer en duw de draden met de trekveer door de buis heen totdat het uiteinde aan de andere kant tevoorschijn komt.


Blauw en bruin maakt dan niet zoveel uit. Bedenk wel dat door een tuin heen ook een dikke grijze (grond)kabel nodig is waarbij men . Nieuw stopcontact aansluiten. Bevestig de fasedraad (bruin) en de nuldraad ( blauw) in de contacten.


De eventuele aarddraad sluit je aan op de schroef voor de aarding. Als de draden aan de uiteinden vervormd of zwak zijn, kort je ze een centimeter in en strip je ze opnieuw met de striptang. Het maakt niet uit welke draad . Aansluiten van de draden aan stopcontact. We gaan er vanuit dat de elektra draden al getrokken zijn naar de plek waar het stopcontact moet komen.


Ook gaan we ervan uit dat de ruimte waar het . Pas op dat de isolatie van de draden niet wordt beschadigd bij het strippen.

De elektrische leidingen worden aangesloten via de aansluitkast van het energiebedrijf. Deze aansluitkast is verzegeld en bevat de hoofdzekering. U mag deze aansluitkast NOOIT openen. In bepaalde ruimtes is het aarden van stopcontacten.


Het nieuwe stopcontact aansluiten. De draden op het stopcontact aansluiten zoals op de foto hierboven: De aarding in het midden, de blauwe of bruine draden in willekeurige volgorde maar steeds op de buitenste klemmen. Een enkelvoudig stopcontact. Een meervoudig stopcontact.


Ga op dezelfde manier tewerk als bij . Hier lees je het advies van KlusWijs over het aansluiten van een stopcontact. Je leest stapsgewijs waar je op moet letten en hoe het aansluiten werkt. Trek de draden naar het nieuwe stopcontact en sluit deze op dezelfde manier aan als ze het oude stopcontact hebben verlaten. Voor het monteren van een stopcontact heb je eigenlijk alleen een paar schroevendraaiers nodig. In de inbouwdoos in de muur vind je als het goed is draden en twee kleine schroefjes waarmee je uiteindelijk het stopcontact vast kan zetten.


In de meeste stopcontacten kun je draden gewoon in schuiven en dan klemmen . Heb hier vraagjes over. Waar ik mee worstel is het in het inbouwpotje krijgen van het stopcontact eenmaal de kabels zijn aangesloten. Bij een enkel stopcontact dat niet op het einde van een kring komt heb je dus telkens kabels (draden ) en die 5mmstijve kabel . Die stroomkring begint aan de zekering.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Rapid pane dubbel glas

Gordijnrails schuine wand

Lood aanbrengen in bestaande gevel