Ontziltingsinstallatie prijs

Om een indruk te geven is er overzicht opgesteld van de investeringen en de waterkosten die bij een ontziltingsinstallatie in aanmerking komen. Het betreft een omgekeerde osmose installatie die 2mdrinkbaar water uit zeewater per dag produceert. De installatie is uitgerust met een energiebesparing systeem die door . Deze technologie kost echter veel energie en is daarom erg duur.


Het wachten is volgens experts vooral op nieuwe materialen voor de membranen.

Die lage prijs komt niet door . Zijn bedrijf bouwt in Soreq daartoe een nieuwe ontziltingsinstallatie , die nog groter wordt dan deze in Hadera. Dat is veel minder dan in de pioniersdagen van het commercieel ontzilten van zeewater. Op verschillende plaatsen ter wereld zijn de afgelopen jaren grote ontziltingsinstallaties gebouw zoals in onder meer Abu Dhabi, Australië en Israël. Op Aruba is vrijwel al het drinkwater ontzilt zeewater.


Grote zeeschepen gebruiken ontziltingsinstallaties om drinkwater te produceren. In een grootse ceremonie aan de westkust – waar ook nog even de eeuwige trouw aan de Amerikaanse vlag werd gezworen – is deze maand een ontziltingsinstallatie opgeleverd.

Tientallen ingenieurs van het Nederlandse Arcadis leverden een bijdrage. Dit is een spannend en substantieel project voor. Texel waren de twee beschouwde oplossingen - een zinkerverbinding of een nieuwe. Ontziltingsinstallatie op Texel vervangen door zinker. Er werd 1kubieke meter drinkwater per uur geproduceer wat ongeveer net genoeg was om te voldoen . In Israël werkt al enige jaren een ontziltingsinstallatie met goed gevolg.


De kosten vallen ook mee: het in Israël geproduceerde water kost maar euro per kubieke meter, terwijl het water in Nederland euro per kubieke meter kost. In Singapore staat zelfs een installatie die het voor euro per . Mohamed Tahiri, docent aan het Instituut voor Engineering van Mohammedia, werkt aan een project om zeewater om te zetten in drinkwater. Hij ontwikkelt daarvoor een ontziltingsinstallatie dat werkt op zonne-energie. Zijn doel, Marokko helpen tegen droogte en watertekort te strijden. Door de grote omvang van de installatie is het plan ontstaan om de benodigde energie zeer grootschalig in te kopen, waardoor een prijs kan worden afgedwongen die maar liefst lager ligt dan de retailprijzen in de regio.


Datacenters die meedoen aan het project zouden eventueel ook van deze lagere. Door de relatief hoge prijs van water kunnen Arubanen bovendien hiermee veel geld besparen. Duurzame watertechnologie richt zich niet eenzijdig op het terugbrengen van het energiegebruik van ontziltingsinstallaties. Een belangrijk doel is ook het reduceren van .

Tijdens het ontziltingsproces worden het water en het zout van elkaar gescheiden in een ontziltingsinstallatie. Er bestaan verschillende chemische technieken om zout en water van elkaar te scheiden. De meest gebruikte techniek bij ontzilting is destillatie. Hierbij wordt het water verdampt waarna het zout . Israël produceert het uit het zoutere zeewater maar kan de prijs dankzij de grootschaligheid beneden dollarcent per kubieke meter houden.


In het Midden- Oosten wordt veel zoet water uit zeewater gemaakt. Zo wordt van het drinkwater in Saoedi-Arabië door ontzilting gewonnen. De grootste ontziltingsinstallatie ter wereld stond . Daar komt de hoge prijs voor de aanleg van de pijpleiding bij die onvermijdelijk de prijs van het water dat verkocht gaat worden vanuit de ontziltingsinstallatie bij Aqaba, zal doen stijgen.


En dat is een financieel risico voor Israël, voegde hij eraan toe. Aan het ministerie van Financiën kunnen reële vragen . Een moderne grote ontziltingsinstallatie kan duizenden, tientallen duizenden, zelfs bijna miljoen veroorzaken ton zoet water een dag. De kosten van water zijn regelmatig gevallen, en sommige landen zijn aan dezelfde prijs zoals leidingwater gevallen.


De watervoorziening op sommige gebieden heeft de grootte van de . Een ander voorbeeld van een succesvol project is de ontziltingsinstallatie in Nungua, Ghana, het eerste in West Afrika. Het drinkwater zal meer dan een half miljoen mensen van drinkwater voorzien in de . De Jubail ontziltingsinstallatie in Saoedi-Arabië is de grootste in de wereld. De overheden zijn zich ervan bewust dat er forse investeringen in waterzekerheid gedaan moeten worden. In de toekomst zijn er extra installaties nodig om water te ontzilten en dienen irrigatiewerken gebouwd en onderhouden .

Reacties

Populaire posts van deze blog

Rapid pane dubbel glas

Gordijnrails schuine wand

Lood aanbrengen in bestaande gevel