Ventilatie aanbrengen bestaande woning

Air Service geeft een woordje uitleg over hoe een geschikt ventilatiesysteem integreren in een bestaande woning. Goede ventilatie in huis zorgt ervoor dat je je prettiger voelt in huis en dat je minder snel ziek wordt. Het verbouwen van een huis heeft soms een onbedoeld gevolg, namelijk dat het huis minder goed geïsoleerd wordt.


De kans op vochtproblemen en schimmel is daardoor groter. Bij aankoop van een nieuwe woning of de aanschaf van een nieuw ventilatiesysteem , stel vooraf eisen aan het ventilatiesysteem en maak afspraken over hoe dat bij opleveren te controleren.

Combineer aanbrengen ventilatieroosters met . Dan is het perfect mogelijk om een ventilatiesysteem zelf te plaatsen. Prijzen, info en nadelen van doe het zelf ventilatie vind je hier. Hiervoor moeten ventilatiekanalen worden aangeleg in tegenstelling tot bij decentrale ventilatie. Met decentrale ventilatie kan je aparte kamers relatief eenvoudig verluchten. Deze optie is vooral handig wanneer er weinig ruimte is om ventilatiekanalen te plaatsen, zoals bij renovatie van een bestaande woning.


In huizen zonder een mechanisch ventilatiesysteem (twee derde van de Nederlandse huizen) kan dat alleen via natuurlijke ventilatie : lucht stroomt de woning in via klepraampjes en roosters. Als je de beglazing of kozijnen van je huis vervangt, laat dan gelijk ventilatieroosters aanbrengen bij je nieuwe ramen.

In een bestaand huis met natuurlijke ventilatie kun je eventueel mechanische ventilatie laten inbouwen en aansluiten op bestaande afvoerkanalen. Maar als het kan, is vraaggestuurde mechanische ventilatie een betere optie. En zoals een andere forumlezer je al schreef, moet je geen ventilatieroosters aanbrengen in de ruimtes (keuken, toilet, badkamer) waar je afzuigt. De isolatie was in die tijd heel goed.


We hebben de laatste jaren nog extra geisoleerd. Het gevolg is dat we nu met schimmels zitten in de badkamer. Daarom willen we een ventilatiesysteem gaan. Bij nieuwbouwwoningen en grotere verbouwingen is een ventilatiesysteem verplicht. Niet enkel in nieuwbouw, ook in elke bestaande woning die beter wordt geïsoleerd en luchtdichter wordt gemaakt, is ventileren een absolute must.


Omdat steeds meer nieuwbouw woningen en bestaande woningen goed worden geïsoleer krijgt ventilatie een steeds belangrijkere rol in de woning. Een goed geïsoleerde woning zorgt namelijk voor een steeds minder goede luchtcirculatie. U kunt een slechte luchtcirculatie aanpakken door te zorgen voor een goede . Het makkelijkste is om ook roosters in je kozijnen te laten aanbrengen.


Maar een paar keer per dag een paar ramen open zetten werkt. In nieuwbouw wordt hier rekening mee gehouden (niet alleen afzuig- maar ook toevoerventielen), in bestaande huizen is het vrijwel altijd niet te doen. Het aanbrengen van WTW in een bestaande woning is altijd lastig, omdat WTW ventilatie een hoge mate van luchtdichtheid vereist en het lastig is om alle kanalen weg te werken.

De luchtdichtheid krijg je door alle kieren en bestaande ventilatie openingen dicht te zetten, . Als je dak, muren en vloer na-isoleert zal een bestaande woning betere energetische prestaties boeken. Maar dat na-isoleren vaak ook gevolgen heeft voor het binnenklimaat van je woning , weten veel verbouwers niet. Want als je je woning isoleert, de koudebruggen aanpakt en de luchtdichtheid . Goed ventileren is enorm belangrijk. Niet alleen omdat frisse en schone lucht in huis prettig is, maar vooral omdat het gezond is.


Een vochtige en ongezonde lucht in huis veroorzaakt tal van. Verkeerd of onvoldoende ventileren zorgt voor een ongezonde atmosfeer in uw woning. Om uw huis goed te ventileren moet u dag en nacht voldoende ventilatieroosters en klepraampjes openzetten. Ventileer vooral na het koken, douchen en slapen.


Alleen luchten (zoals de ramen korte tijd openzetten) is niet genoeg. Na een half uurtje is de frisse lucht namelijk verdwenen en hopen vocht en stoffen zich weer. Zo werkt ventilatie pagina. Ventilatie in nieuwbouw- en bestaande woningen pagina.


Keukenventilatie pagina 16. Installatie, bediening en onderhoud pagina 18. Mede-klussers, Ik ben een jaren woning aan het renoveren. De bestaande stenen schacht is niet meer bruikbaar.


Als met het renoveren ook de beglazing mee wordt genomen kun je daar ventilatieroosters in aanbrengen en voor keuken wc en badkamer een centrale afzuigventilator.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Rapid pane dubbel glas

Gordijnrails schuine wand

Lood aanbrengen in bestaande gevel